Kezdőlap Home

Cégünkről

A cég 2010-ben alakult. Pontos neve Naturcomposit Gyártó és Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság.

Cg.: 08-09-019876

Tevékenységi körünkbe tartozik a különféle biopolimerek fejlesztése és ezen anyagok egymásra építésével nyerhető úgynevezett biokompozit anyagok előállítása.

Mi is az a biopolimer, mi is az a biokompozit?

Az iparban sok területen elterjedtek manapság a különböző kompozit anyagok, ilyen például a karbonszál vagy üvegszál műgyantával kombinálva. Ezeknek a szintetikus anyagoknak az a nagy hátrányuk, hogy szinte soha nem bomlanak le a természetben, előnyük viszont hogy súlyukhoz képest nagyon erősek és ellenállóak.

A biokompozit anyag viszont lebomlik a természetben, amellett hogy könnyű és mechanikailag nagyon erős. Az, hogy elnyeri a rezgéseket és támasztó hatással bír egy kompozit rendszerben (ez új szerkezeti lehetőségeket vet fel).

Az első biokompozitot már az ókorban is használták, ez pedig nem volt más, mint az összetett reflex íj. Ez szarvakból, fából, inakból, enyvből és csontból készült. Az inak rostokra vannak szaggatva és miután egy speciális kezelésen esnek át, enyvbe vannak áztatva, majd kiszárítva. Tehát úgy készültek, mint egy modern rostos epoxi lemez.

Mivel egyéni vállalkozóként már több mint húsz éve készítek szaruból és ínból íjakat, nem állt hozzám sohasem távol a biokompozit anyag gondolata.

Évek alatt eléggé belemélyedtünk az anyagtudomány különböző szegmenseibe, ugyanis az íjakhoz a legtöbb alapanyagot mi fejlesztettük ki, a modern és a szintetikus

kompozitokat is.

Az igazi lökést az adta a Naturcomposite Kft. megalakításánál, hogy rájöttünk arra,

hogy bizonyos természetes alapú ragasztókat milyen módon lehet nagymértékbenvízállóvá tenni, és a szilárdságát megnövelni.

A biokompozit szó egyébként, mint ahogy a neve is sejteti, azt jelenti, hogy többféle lebomló anyagot egymásba építünk,  hogy egy jobb tulajdonságú összetett új anyag jöjjön létre.

Többféle biopolimerekkel kísérleteztünk, melyeknek különböző kiindulási anyagaik lehetnek.

Néhány lehetséges biokompozit anyag:

A pókselyem egy nagyon erős anyag, de nehéz kinyerni, viszont ugyanolyan fibrin fehérje mint amilyen például a marha  vérében is van. Amennyiben a marhavér fibrinhez különböző fém oxidokat társítunk, és ezt térhálósítjuk, akkor igen erős ellenálló anyagot kapunk, amely akár természetes csontpótlásra is alkalmas.

A másik egy albumin, melyből egy porcelánhoz hasonló anyag nyerhető, egy kalcium-albuminát, mint amilyen a tengeri  kagyló. Növényi és állati fehérjék keverékéből, valamint szaru hulladék vegyi átalakításából, szaru lemezhez nagyon hasonló tulajdonságú anyag nyerhető.

Kukoricakeményítőből könnyen lebomló csomagolófóliát lehet készíteni. Kukoricából erjesztéssel alkoholt és ebből az úgynevezett PLA lebomló műanyagot lehet előállítani, amely főleg csomagoló anyagnak alkalmas, mert ez egy hőre lágyuló műanyag, és nincs különösebb mechanikai szilárdsága.

A kukorica fehérjéből kinyerhető az úgynevezett Zein, mely átalakítva és térhálósítva egy sokkal nagyobb szilárdságú anyagot ad. Szójából habosítva pedig lebomló szivacs szerű anyagot lehet kinyerni.

A felsorolt anyagokból szálerősítés és mátrix anyag is előállítható, és bár önmagukban is felhasználhatóak a legjobb tulajdonságok eléréséhez ötvöznünk kell a különféle anyagokat, különböző eljárásokkal.

Az eljárás mikéntje nagymértékben befolyásolja a késztermék tulajdonságait. A szál anyaggal erősített biokompozit anyagok tulajdonságai a legkiemelkedőbbek.


A természetben előforduló növényi szálak, mint például a len és kender sajnos nem alkalmas tökéletes biokompozit előállítására, mivel nem köt egybe a mátrixanyaggal és a rugalmassági mutatói sem kielégítőek.

Bizonyos módszerekkel előállíthatók olyan természetes karbon szálak, amelyek jól társíthatók biopolimerekkel, nagy a rugalmassági moduluszuk, és könnyebbek, mint a műanyag alapanyagú karbinozált szálak.

A súlyuk csak 0,9 gramm/ cm3 az 1,7 gramm/cm3 képest.

Vannak azonban más módon előállítható természetes szálak is, melyekből kiváló tulajdonságú naturkompozit anyagot lehet előállítani.


Ezeket a naturkompozit illetve biokompozit alapanyagokat többféle területen lehet hasznosítani, de mi főleg a sportszerek gyártására koncentrálunk.

Ettől függetlenül folyamatosan kutatjuk az egyéb felhasználási lehetőségeket.

Ilyen felhasználási terület lehet például:

- autó műszerfal és egyéb belső burkolati elemek

- lebomló csomagoló anyagok

- műanyag szállítótálcák gyorséttermekben

- villamos szigetelőtulajdonságai miatt például villanykapcsolók, vagy mobiltelefonok hátlapja


Rendkívül dekoratív látványos az egyes biokompozit anyagok külső megjelenése, félig áttetszőek és tapintáskor kiérződik természetes mivoltuk. Műszaki értelemben vett magas szilárdságuk miatt viszont mechanikailag igénybe vett termékek készítésére is alkalmasak.


Ebből adódott a másik tevékenységi körünk mely; kerékpárok fejlesztése és készítése.


Grózer Csaba